Mange tusen ungdommer går mot en lang sommerferie, noen har allerede fått seg en viktig arbeidserfaring med å ha sommerjobb å gå til fra i fjor. De aller fleste skal ut i arbeidslivet for første gang.
– Sommerjobb gir ungdom mulighet til å skaffe seg etterlengtede penger i form av lønn fra noen få ukers jobb. Allikevel skal du ikke ta en jobb bare for pengenes skyld. Velg en jobb så nær det yrket du har planer om å velge, om mulig.
Uansett hvilken sommerjobb du er så heldig å få, er det en viktig erfaring å ta med seg videre i livet.
Etter ungdomsskolen skal man velge om man vil ta yrkesrettet utdanning eller studieforberedende. Da kan det virke som om man skal ta en avgjørelse for hva man skal gjøre resten av livet.
– Vil man bli elektriker eller jobbe innenfor helsevesenet? Vil man studere videre etter videregående? Det er et vanskelig valg, men det er nok bare ett av mange. Det kan virke overveldende å skulle gjøre et slikt valg når man er bare 15-16 år.
– Heldigvis er det slik at valget av videregående utdanning ikke trenger å ha så mye å si for resten av utdanningen eller yrkesvalg.
– Uansett hva mor, far, søster eller bestemor sier du bør gjøre så er det ditt viktige valg hva du ønsker å gjøre mht utdanning og yrkesvalg. Vær allikevel åpen for kloke menneskers velmenende tips og gode råd.
De som har levd to, tre og kanskje fire ganger lengre enn deg som er tenåring, kan vite mye du selv kan dra nytte av. Bruk den erfaringen til din egen fordel.
– Husk at alle arbeidsgivere i Norge har en plikt til å gi alle ansatte, også vikarer og sommerhjelper en arbeidskontrakt hvor de viktigste punktene er tatt med mht arbeidsoppgaver, lønn m.m.
Dessverre opplever ungdom å møte også kyniske arbeidsgivere som utnytter unge arbeidstakere. Så mange som 20 prosent av alle unge som har sommerjobb opplever å bli utsatt for et eller annet lovbrudd.
Derfor er det viktig at du vet at du har dine rettigheter til tross for at du “bare” skal jobbe en tidsbestemt periode.
– Arbeidsmiljøloven har bestemmelser som skal beskytte arbeidstakerne. Loven sier også at du ikke skal diskrimineres fordi du er ung. Ungdom har krav på de samme rettigheter i arbeidslivet som alle andre.
– Å være ung arbeidstaker er ingen spøk. Undersøkelser har vist at unge arbeidstakere under 25 år har 50 prosent større sjanse for å bli utsatt for arbeidsulykker enn alle andre arbeidstakere.
Det betyr at det du har selv et ansvar om å sette deg inn i de arbeidsoppgaver du skal utføre. Spør heller din arbeidsleder en gang for mye om hjelp enn å sette deg selv og andre i fare.
Lykke til!
Vargas
The post Sommerjobb? Du har rettigheter selv om du er ung appeared first on vargas12.com.